Lunder Center at Stone Hill The Clark Institute

This new 32,000 square foot campus facility was designed to move non-public programmatic needs away from the main Clark campus in central Williamstown. The new facility houses Institute Galleries as well as serves as the new home of the Williamstown Art Conservation Center. The new facility was designed with an independent geothermal heating and cooling plant of approximately 120-tons capacity.

The plant also provides a clean source of steam for humidification to all conservation areas.
The non-public areas of the building house conservation laboratories and collection storage spaces. The building program included changing galleries for special collections, collection study storage for scholars and viewing collection items by appointment, classroom and a space for small public functions.
The conservation laboratory air system operates with 100% outdoor air to control airborne contaminants and chemicals used in the conservation of the collection. To help conserve energy, all laboratory exhaust systems are furnished with heat recovery coils.
A laboratory ventilation management system maintains appropriate pressure relationships between laboratories.
The facility is served by a 100 kVa emergency generator, which also serves the standby power needs of the facility. The standby power system provides sufficient power in the event of a utility failure, to maintain the appropriate environmental conditions.
The building is fully sprinklered.

Read More

Details

Location: Williamstown, MA

Completion Date: 2008

Architects: Tadao Ando, Gensler